Wat kies jij?

“Een van de boeken die ik regelmatig uit de boekenkast trek is Stephen Covey’s boek “De 8ste eigenschap”.  Dit keer werd mijn aandacht getrokken door de woorden

Tussen stimulus en respons is ruimte. 
Die ruimte is voor ons, daarin ligt de vrijheid en kracht om zelf ons respons te kiezen. Die keuze bepaalt onze groei en geluk.

Bot gesteld beschrijft hij hier dat jíj zelf de keuze hebt om een gelukkig leven te leiden of  een ongelukkig leven.

Dit kan het punt zijn waarop je afhaakt. Het kan het punt zijn waarop je besluit: “Onzin! Ik kan er toch niets aan doen dat dit mij overkomt. Ik heb daar toch ook niet om gevraagd.”

Het kan ook het punt zijn waarop je juist opluchting voelt. Want ook al gebeuren dingen zoals ze gebeuren. Jíj hebt de keuze hoe je ermee omgaat. Jij bepaalt de weg die je inslaat. Jij hebt de keuze of jij een gebeurtenis gebruikt als een nieuw startpunt of als een eindpunt.

Een prachtig voorbeeld hiervan, vind je in het boek “Je Ongekende Vermogens”  van Anthony Robbins waarin hij de levensloop van John Belushi en die van W. Mitchell beschrijft. 2 succesvolle mensen. John Belushi was een beroemde en rijke komiek met een grote schare fans. Hij speelde in tv shows en stond aan de wieg van het programma Saturday Night Live. Hij was in zoals Robbins het mooi beschrijft “in staat om ontelbare levens te verrijken, maar alleen niet het zijne”. Hij raakte verslaafd. Op 33-jarige leeftijd overleed hij aan een cocaïne- en heroïne vergiftiging.

Daarnaast beschrijft hij het leven van W. Mitchell. In 1971 raakte Mitchel betrokken bij een ernstig ongeluk, waarbij hij over 65% van zijn lichaam brandwonden opdeed. Hij weigerde echter om op te geven. Hij vocht zich een weg terug naar het leven en voltooide zijn opleiding tot piloot. Daarnaast werd hij mede-oprichter van een miljoenenconcern. In 1975 overkwam hem opnieuw iets vreselijks. Het vliegtuig waarin hij vloog crashte. Hij raakte verlamd. De keuze die hij maakte na dit ongeluk was om nog meer uit het leven te halen dan voorheen. Hij werd succesvoller dan ooit. Hij stelde zich ondanks kandidaat voor het congres, ondanks zijn verminkte gezicht en hij kende hij meer plezier in het leven dan veel mensen ooit zullen kennen. Hij schreef een aantal boeken waaronder één met de alleszeggende titel: “It’s Not What Happens To You, It’s What You Do About It”

Hoe komt het dat de één sterker naar voren komt na een heftige gebeurtenis en de ander volledig de weg kwijt raakt. Het heeft alles te maken met óf en hóe wij deze ruimte tussen stimulus en respons gebruiken. Niet iedereen durft het aan om deze ruimte ten volste te benutten. Het heeft namelijk nogal wat consequenties voor je leven, zoals Covey beschrijft. We moeten ons dan realiseren dat wij zelf verantwoordelijk zijn. Wij kunnen onze problemen niet meer verklaren door te wijzen naar omstandigheden in het verleden en heden. Opeens is er gewoon geen excuus meer. En dat kan heel bedreigend zijn.

En tegelijkertijd kan het zo ontzettend veel opleveren. Het kan het verschil maken tussen een gelukkig leven en een ellendig leven, tussen middelmatigheid en grootsheid. En soms is het het verschil tussen leven en dood (zoals het filmpje je zal laten zien). Maar iedereen heeft een keuze. Jíj hebt de keuze!

Tussen stimulus en respons is ruimte. Die ruimte is voor ons, daarin ligt de vrijheid en kracht om zelf ons respons te kiezen. Die keuze bepaalt onze groei en geluk.
Benut je ruimte optimaal!

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *