Het voordeel van huilen

Kinderen komen in hun leven een heleboel stress tegen.
Gelukkig weten ze over het algemeen heel goed hoe ze dit los kunnen laten.

Er zijn vier basis manieren waarop kinderen met spanning omgaan: praten, symbolisch spel, lachen en huilen (of tekeer gaan). (Solter, 1998)

Praten
Veel kinderen praten graag over hun verdriet. Tenminste als er echt geluisterd wordt en als zij er klaar voor zijn.  Dit geldt ook voor veel volwassenen. De meeste mensen hebben behoefte aan een luisterend oor als ze iets naars meegemaakt hebben. Hoe jonger een kind, hoe minder ze praten om spanning te ontladen. Jonge kinderen hebben de woorden gewoon nog niet om duidelijk te maken hoe ze zich voelen.

Symbolisch spel
Door middel van symbolisch spel verwerken kinderen (nare) gebeurtenissen. Ze spelen bijvoorbeeld een ziekenhuisbezoek of een andere heftige gebeurtenis na. Zo probeert een kind te begrijpen en te verwerken wat er gebeurd is. Kindertherapeuten gebruiken vaak symbolisch spel om een kind te helpen met het verwerken van een trauma.

Lachen
Lachen is een hele gezonde manier om angst en bezorgdheid te ontladen. Een mooi voorbeeld bij jonge kinderen is het spelletje kiekeboe. Als papa of mama weer tevoorschijn komt, begint de baby vaak te lachen. Op die manier ontlaadt hij de spanning die hij voelde toen hij dacht dat hij alleen gelaten was. Met humor kun je een gespannen situatie op een simpele en snelle manier doorbreken. Daarnaast heeft lachen een helend effect op onze gezondheid. Vandaar ook de zin “lachen maakt gezond!”

Huilen en tekeer gaan
Huilen en driftbuien zijn misschien wel de meest gebruikte manieren om spanning te ontladen. Het kind gebruikt ze al vanaf zijn geboorte. Huilen is een belangrijke en gezonde manier om spanning kwijt te raken. Het heeft een positieve uitwerking op lichaam en geest.

Maar dat is vaak niet hoe naar huilen gekeken wordt. In onze maatschappij wordt huilen nog niet altijd geaccepteerd. Vaak doen we ons best om het huilen zo snel mogelijk te stoppen. Dat doen we met zinnen als:
-Kom op. Zo erg is het niet. Dat is toch geen reden om te gaan huilen?
-Je bent een grote jongen. Grote jongens huilen niet.
-Stop met huilen. Huilen is voor baby’s.
-Als je niet ophoudt met huilen, dan geef ik je wel een reden om te huilen.
-Huilen doe je maar op je kamer
-Je bent toch geen huilebalk
-Ik kan je niet verstaan als je huilt. Ga eerst maar eens gewoon praten, dan luister ik naar je.

Of wat dacht je van deze oppeppers:
-Kom op meid, lach toch eens. Lachen is toch veel leuker dan huilen?
-Ik ben trots op je. Je hebt helemaal niet gehuild toen je een prik kreeg
-Stil maar, je hoeft niet te huilen. Ik ben toch bij je!

Allemaal zinnen die gebruikt worden om huilen van kinderen zo snel mogelijk te stoppen.

Huilen wordt niet gezien als iets helends, maar juist als iets zwaks. We doen veel moeite om huilen te stoppen in plaats van dat we een kind stimuleren om alle tranen uit te huilen. We geven snoepjes, kadootjes, zelfs pilletjes om iemand te kalmeren. Op die manier geven we de boodschap dat huilen er niet bij hoort. We zeggen eigenlijk: het is fout om te voelen wat jij voelt.

Toch blijkt uit veel onderzoeken dat huilen heel belangrijk is.
Sterker nog, als je het huilen van kinderen steeds zo snel mogelijk probeert te stoppen, kan dat kinderen belemmeren in hun ontwikkeling. Het kan zelfs stress-gerelateerde ziekten veroorzaken.

Huilen heeft dus veel voordelen

Kinderen die alleen liefde en aandacht krijgen als ze lachen en lief zijn, leren dat ze sommige stukjes van zichzelf moeten wegstoppen en onderdrukken. Ze leren dat ze moeten pleasen. Ze zullen hun diepste emoties diep verbergen voor ons (en misschien ook wel voor zichzelf).
Als je het huilen leert accepteren, ontdekt een kind dat ook die diepste emoties erbij horen. Ze leren zichzelf een stuk beter kennen. Dat vergroot het vertrouwen in zichzelf en laat hun eigenwaarde groeien. Ook versterkt het de band met de mensen om hen heen.

Kinderen die genoeg huilen worden makkelijker in de omgang.

Kinderen die al hun tranen uit mogen huilen zijn uiteindelijk gemakkelijker in de omgang. De huilbui zelf is echt niet altijd aangenaam. Het vergt veel van een kind. En natuurlijk van zijn ouders. Maar een flinke huilbui lucht op.
Een kind dat al zijn tranen uitgehuild heeft, is veel opgewekter, veel ontspannender en rustiger. Zelfs boze buien kunnen dan in één klap omslaan in een gezellige bui. Kinderen die mogen uithuilen (en daarbij liefdevolle aandacht krijgen in plaats van straf) zullen hun frustratie en stress er ’s nachts niet uit hoeven huilen. Wat betekent dat voor je nachtrust?

Kinderen die genoeg huilen leren beter

Het valt niet mee om je te concentreren als je je  ellendig voelt. Uit onderzoek blijkt dat kinderen met grote stress, lager scoren op IQ testen dan kinderen met weinig stress (Brown & Rosenbaum, 1983). Leerkrachten hebben zelfs ontdekt dat kinderen enthousiaster zijn en meer leren als ze hun emoties mogen ontladen (Weissglass, 1997).

Het uithuilen van al je tranen heeft dus veel voordelen. Het kan bijdragen tot:
-een betere gezondheid,
-een beter concentratie- en leervermogen.
-het verminderen van slaapproblemen
-een betere band tussen ouders en kind

Heel wat redenen dus om je kind al zijn tranen uit te laten huilen, ook al is het niet altijd eenvoudig!

 

Bron: De taal van huilen (Solter, 1998)

Het is niet altijd eenvoudig om zelf de cirkel te doorbreken. Soms heb je behoefte aan iemand die met je meekijkt of meedenkt.  Of misschien wil je meer weten over hoe jij dit allemaal kunt gebruiken in jouw situatie? Met een persoonlijk coachingsgesprek help ik je op weg.

Voor meer informatie klik hier 

 

Eén reactie

  1. prachtige waardering voor deze emotie
    huilen is goed en lekker. en is wat mijn betreft gerelateerd aan goede voeding. zins ik meer raw ben gaan eten is mijn emotie gehalte veel sterker geworden een groot plus punt in mijn leven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *