Help, ik hoor stemmen

Beste juf en mees

Het is tijd dat wij eens een goed gesprek met elkaar voeren.
Gewoon een gesprek van mens tot mens. U weet wel.  Dat u bijvoorbeeld dingen zegt en dat wij daar dan iets op terugzeggen, zonder dat we daar dan voor op onze kop krijgen.
Een gesprek waarin we echt eens de dingen kunnen zeggen die we op ons hart hebben. Ik vrees dat dingen anders uit de hand gaan lopen.

Kijk, wij weten dat u heel erg uw best doet om ons van alles te leren. Dat stellen we erg op prijs. Dat moet u weten. Wij weten ook dat u zich af en toe ergert aan ons kinderen. Aan onze beweeglijkheid, aan onze tomeloze energie en aan ons stemgeluid.

Wij weten dat wij kinderen af en toe wat luidruchtig uit de hoek kunnen komen. Dat geven wij direct toe. Dat vinden jullie hinderlijk. Jullie houden niet van harde stemmen. Jullie houden van stilte, van kalmte, van zwijgend en zwijgszaam, van onhoorbaar, van roerloos, van zacht en zachtjes, van geruisloos. Jullie houden orde en van rust.
Dat maken jullie ons dag in dag uit duidelijk. En juf en mees, wij begrijpen dat jullie andere zaken belangrijk vinden dan wij. Jullie zijn volwassen, daar kunnen jullie niets aan doen.
En weet u juf en mees, wij willen echt tegemoetkomen aan jullie wensen. Daar willen we heus ons uiterste best voor doen…

Maar mees en juf, zeg nou eerlijk.  Hoe kunnen we jullie serieus nemen als jullie beginnen over onze fluisterstem; onze praatstem; onze buurmanstem; onze denkstem;  onze binnenstem; onze  klassenstem; onze groepswerkstem; onze tweetalstem, onze tafelstem, onze maatjesstem, onze teamstem; onze lokaalstem; onze groepjesstem, onze zaalstem; en als we geluk hebben onze rommelmomentenstem; onze feeststem; onze pleinstem of onze buitenstem.
En lieve mees en juf, wat is in vredesnaam “onze liniaalstem”?!

Wij doen echt ons best juf en mees.
Wij doen onze uiterste best om u te begrijpen en om ons aan te passen.  Wij offeren vaak zelfs onze eigen stem op. Lieve juf en mees. Zeg alstublieft gewoon wat jullie van ons verwachten. Vertel ons wat belangrijk voor jullie is, zonder trucjes, zonder achterliggende agenda, zonder poespas.
Praat met ons van mens tot mens.
Praat met ons vanuit je hart, met jullie eigen, innerlijke stem.

Vriendelijke groet,
Een kind

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *