De volgende stap in opvoeden

Vrijdagavond 4 november is Edith Steijns mijn gastspreker bij het (gratis) webinar ‘De volgende stap in opvoeden’, naar het gelijknamige boek dat Edith schreef.
Edith is kindertherapeute, begeleidt scholen en is auteur.
Vrijdag vertelt ze ons onder andere hoe je op vaak simpele manieren het zelfvertrouwen van kinderen kunt vergroten door zelf net iets anders te doen dan je normaal doet.

Hieronder een prachtige anekdote uit haar boek

Bloem is gewend om op school eerder te vragen, dan zelf te zoeken naar een oplossing.
Toen ik voor klassenbegeleiding in de klas van Bloem was, was ik met de juf in gesprek, toen Bloem naar ons toekwam en vroeg of het voldoende was wat zij had op geschreven.
Ik stak mijn handen uit en vroeg of ik het schrift even mocht vasthouden. Bloem overhandigde mij het schrift. Ik draaide 360 graden in het rond en keek Bloem vervolgens weer aan. Ik vroeg haar het volgende: ‘Bloem, ik heb een vraag aan jou. Ik weet dat jij dit heel goed kan oplossen. Er zit een leerling in de klas, die vroeg of dit voldoende tekst was. Kun jij even kijken of dit voldoende is?’
Bloem was even verward, het was immers haar eigen schrift. Toch nam Bloem met een lach het schrift weer terug. Na de les kwam Bloem naar me toe en vertelde vol kracht over haar inzicht en haar autonome keuze om er toch nog een aantal regels bij te schrijven. Door Bloem te spiegelen wat zij vroeg, haar in verwarring te brengen en vervolgens in haar kracht te zetten, kon Bloem haar eigen oplossing zijn.

Een prachtige manier om een leerling bij te staan in het vergroten van het zelfvertrouwen. Zo simpel kan het zijn. En zoals Edith in haar boek schrijft: ‘Dit kostte minder tijd dan het beantwoorden van de vraag en had meer resultaat.’

volgende-stap-in-opvoeden

Wil jij meer prachtige verhalen horen over het vergroten van zelfvertrouwen van kinderen, het stellen van grenzen, en wat jij nog meer wilt weten (want er is uitgebreid tijd om je vragen te stellen)?

Geef je op voor het webinar

 

Eén reactie

  1. Ik had me opgegeven voor het webinar van Edith, maar door gedoe met het op bed leggen van de kinderen was ik er helaas niet bij.
    Nu wil ik het graag terug kijken maar kan het niet vinden…
    Help!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *