2 gesprekken: 2 kinderen, 2 juffen, 1 klacht, 1 verzoek, 2 reacties

2 kinderen:  Bob en Joep
1 klacht: Mijn werk is te makkelijk
2 juffen: Hij doet zijn werk niet
1 verzoek: Ik wil moeilijker werk
2 reacties:

Juf 1:  Sorry, maar je laatste citoscores wezen uit dat je in de rode groep thuishoort, niet in de plusgroep. Ik denk dat dat al uitdaging genoeg is voor je.

Juf 2: Hoe zie jij dat dan precies voor je? Je zegt dat dit veel te makkelijk is en jij de stof van een groep hoger aan kan? Prima. Als jij dat denkt, dan gaan we dat uitzoeken. Zoek jij in de rekenmethode welke stof beter bij jou past? Ik ga er vanuit dat je wel zelf om hulp vraagt als je iets niet snapt. Je mist nu natuurlijk een stuk instructie. Het kan zijn dat je dingen tegenkomt waarvan je niet weet hoe het moet, omdat je de instructie niet gehad hebt. Ik weet natuurlijk niet waar jij tegenaan gaat lopen. Jij bent er verantwoordelijk voor dat je mijn hulp op tijd inschakelt. En jij bent er ook verantwoordelijk voor dat je werk afkomt. Maar ik neem aan dat jij wel met die verantwoordelijkheid om kunt gaan.

2 kinderen, 2 juffen, 2 visies

Juf 1: Hij moet eerst aantonen dat hij het in zich heeft, dan kijken we wel verder. Tot nu toe heeft hij niet laten zien dat hij het in zich heeft. Ik kan hem niet zomaar ander werk laten doen. Ik moet zeker weten dat hij het aankan. Ik wil hem een faalervaring besparen. Straks lukt het hem niet, dan is de teleurstelling zo groot.

Juf 2: Hij heeft recht op zijn eigen ervaring. Ik weet niet of hij het aankan. Maar als ik hem de kans niet geef, zal ik het nooit weten. Misschien heb ik hem verkeerd ingeschat, of misschien schat hij zichzelf verkeerd in. We hebben alletwee recht op een realistisch beeld van hem. Als ik hem deze kans niet geeft, zullen we dat nooit krijgen.
2 kinderen, 2 juffen, 2 visies, 2 resultaten.

Welk kind zal zich gehoord voelen?
Welk kind zal gemotiveerd aan de slag gaan?
Welk kind zal zijn verantwoordelijkheid nemen?
Welke juf kies jij?

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *